Mit jelent a pszichológus segítsége?

2018-09-20 | Gabriella Kis

Sokszor tapasztalom, hogy lelki segítségért általában azért jönnek az emberek, mert tanácsot szeretnének kapni, gyorsan enyhíteni a szenvedést, hamar túl lenni valami fájdalmas dolgon. "Mit tegyek, hogyan döntsek? Miért pont velem történik ez?"

A pszichológiai tanácsadás azonban nem feltétlenül jelent konkrét tanácsadást! Ugyanis a pszichológus, pszichoterapeuta nem adhat választ a dilemmákra, nem vállalhatja senki helyett a döntés felelősségét.

A pszichológiai tanácsadás során rendszeres beszélgetéseken keresztül végigbeszéljük az élettörténetet, közösen megkeressük a probléma gyökerét és segítek kibontani a megoldást.
Pszichoterápia esetén a pszichológus, a pszichoterapeuta a belátás, belső változások katalizátora.

Fontos tisztában lenni vele, hogy csupán egy-két alkalomra korlátozva a lelki munkát nagyon kevés esetben tudunk, mint a pszichológusok valóban segíteni. Bármilyen dilemmával fordul valaki hozzánk, a probléma feltárásához, hátterének megértéséhez, a változások beindulásához idő szükséges. Recept, „gyorstalpaló" pszichoterápia tehát nincs. Ez a fajta lelki munka energiát, kitartást igényel.

A pszichológus fő feladata, hogy olyan biztonságos, elfogadó légkört teremtsen, amiben  bárki képes lehet szembenézni a fájdalmaival, traumáival, önmagával is.
A kliens feladata, hogy rendszeresen megjelenjen a megbeszélt időpontokban és feltárja a pszichológus előtt belső világát. Ehhez persze szükséges a kölcsönös bizalom kialakulása, ami néha azonnal, néha lépésekben valósul meg.

Munkánk céljait közösen alakítjuk ki, az időtartamot és a feltételeket szóbeli megegyezésben rögzítjük. A folyamat egyénre szabott, melyhez kitartásra és a megállapodásban rögzítettek mellett való elköteleződésre van szükség. A magam részéről ezt pszichológus hivatástudatom, terápiás képzettségeim és az emberek iránti szeretetem biztosítja.