A változás pszichológus, pszichoterapeuta szemszögből

2014-03-31 | Gabriella Kis
pszichológiai változás

Pszichológushoz, pszichoterapeutához általában azért jönnek az emberek, mert valami még vagy már nem működik az életükben, párkapcsolatukban, változni, változtatni szeretnének önmagukon, viselkedésükön, érzelmeiken, viszonyulásaikon. Nehézségeken könnyíteni szeretnének, problémáktól szabadulni. 
A probléma azonban nem azonos a nehézséggel. Nehézségnek hívhatunk valamely nem kívánatos helyzetet, amit egyszerű, un. „rendszeren belüli” (elsőfokú) változással általában könnyebben feloldhatunk. Probléma a nehézségek helytelen kezeléséből adódik. Pl.: Tagadjuk, hogy nehézségünk van valamiben, ennek következtében nem teszünk ellene (strucc-politika, csőlátás), tartósítja és problémává fokozza a helyzetet. Vagy pl. cselekszik az ember, amikor nem kellene (álprobléma esete).  A probléma zsákutcát, holtpontot képez. 
Közhely már, hogy más a barát és a pszichológus segítsége. Sokszor paradox módon hatnak a „jó” tanácsok. Ha valakinek nehézsége van a barátkozásnál, az a mondat, hogy „légy spontán” pont az ellenkező hatást váltja ki belőle. Akarni elaludni pedig nem lehet, ha már valaki nem tud elaludni. 
A pszichológus, pszichoterapeuta un. másodfokú változás elérésében igyekszik segítkezni. Fő kérdése, hogy: Mi a helyzet? Mi történik? Mi tartja fenn a problémát? A pszichológus és kliense számára múlt csak ennyiben érdekes és fontos: tanuljunk belőle, valamennyire értsük meg mi, miért alakult úgy, ahogy. De maga a múlt változtathatatlan. Ezért teljesen új megoldást az hozhat, ha a jelenben a jelentést változtatjuk meg (átkeretezés). Az érzelmi, konceptuális keretet változtatjuk fokozatosan meg. Magyarul: hangsúlyváltás történik. 

A rövid pszichoterápia lényege, hogy első lépésben a valódi és az álproblémák elkülönítése történik, majd feltárásra kerül, eddig mit tett az illető, vagyis mivel nem érdemes tovább kísérletezni, mi az a ami nem működött. Fontos az elérendő változás, a terápia céljának minél konkrétabb meghatározása. Ehhez a célhoz alakítja a pszichológus a terápiás stratégiát, tervet. 
A viselkedés, szokások megváltozásához, az új viszonyulás „megtanulásához” megszilárdulásához idő szükségeltetik. Többlépcsős folyamatokról van szó, melyben a legelső elem a nehézségekkel való szembenézés, változás szükségességének felismerése és annak elfogadása, hogy ki kell lépni a komfort-zónánkból. Fejlődés, megújulás az önreflexió, a megértés, fájdalmas érzelmek megélésével jár csak – ezen az úton kísér, ebben segít egyéni terápiában és párterápia esetén is minden jó szakember, pszichológus, pszichoterapeuta, párterapeuta. 

„Mert aki meg akarja tartani az ő életét, elveszíti azt;
Aki pedig elveszti az ő életét érettem, az megtartja azt.” 
/Lukács evangéliuma 9:24 /