önismeret

Önismeret

2024-02-20 | Kis Gabriella

Az önismeret a saját érzéseid, gondolataid és motivációid mélyebb megértését jelenti. A reális önértékelés pedig a saját képességeid és teljesítményed realisztikus felmérését takarja, elkerülve a túl magas vagy alulértékelést. Mindkét terület fontos a személyes fejlődés, a  kiegyensúlyozottság, elégedett életszemlélet elérésében.

Csak nagyon vázlatosan, de összeszedtem néhány módszert, amelyek segíthetnek, hogy valaki dolgozzon, javítsa az önértékelését:

Önismeret, kommunikációs készségfejlesztés

A valódi önismeret hiánya bizonytalansághoz, szorongáshoz, alul- vagy túlértékelt énképhez, kommunikációs problémákhoz, párkapcsolati zavarokhoz, családi, munkahelyi konfliktusokhoz vezethet. Az életben minden, ami elgondolkoztat önmagunkon, része az önmagunk megismerésének, de ebben a folyamatban sajnos sokszor becsapjuk magunkat, hiszen nem tudjuk külső szemmel, torzításmentesen látni saját személyiségünket, viselkedésünket. Önismereti készségünk fejlesztéséhez érdemes a pszichológia által felhalmozott ismereteket, a pszichológusok tapasztalatát, a pszichoterápia eszköztárát igénybe venni - egyéni és csoportos, pszichológiai tanácsadás vagy pszichoterápia formájában.