Pszichológiai tanácsadás

Sajnos a tanácsadás kifejezés félreértésre adhat okot, az angol „counseling” szóból került lefordításra. Pontosabb kifejezés lenne a „szakszerűen  - pszichológus vagy más segítő szakember által - vezetett segítő beszélgetés”, csak hát ez így túl hosszú lenne. A pszichológus által nyújtott segítő beszélgetés 3-5 alkalomra korlátozódik, semmiképpen sem tart több évig. Pszichológus és a kliens - beszélgetve egy aktuális dillemmával, kérdéssel foglalkozunk. Objektíven, külső szemmel próbálom segíteni megérteni és feldolgozni a helyzetet. Pszichológusként nem adok konkrét tanácsot (azt az egy esetet kivéve, ha megoldás megtalálásához konkrét információkra, konkrét ismeretekre van szükség), hanem a kérdés több oldalról való megvizsgálásában, esetlegesen a döntés meghozatalában igyekszem segítséget nyújtani. De nem hozok, nem hozhatok döntést senki helyett!

A tanácsot kérő hozzáállásán, aktivitásán, nyíltságán és őszinteségén sok múlik! Ha a beszélgetésekből kiderül, hogy a probléma mögött mélyebb gyökerű lelki gubanc, konfliktus áll, pszichoterápiát javaslok. (Nehéz meghúzni a határt a pszichoterápia és a pszichológiai tanácsadás között, erről bővebben a Pszichoterápia oldalon olvashat.)

Sajnálatos tény, hogy Magyarországon alig van mód TB által támogatott módon pszichológus segítségét igénybe venni, pszichoterápiához jutni. Ezt jelenleg főként magánúton teheti meg az ember. De a „Hasznos” rovatban felsoroltam pár olyan intézményt (Pszichoterápiás intézetek), ahol erre (bizonyos feltételek esetén) mégis lehetőség van.
 
Mikor javasolt a pszichológus által nyújtott tanácsadás?

  • ha valamilyen életvezetési gondról van szó;
  • ha  érzelmileg nagyon megterhelő helyzetről van szó (haláleset, válás, súlyos betegség stb.);
  • ha valamilyen fontos döntés előtt jó lenne tisztázni dolgokat;
  • ha tartós stressz miatt megterheltnek érzi magát, nem képes kikapcsolni;
  • ha lehangolt, szorong valami miatt;
  • ha munkahelyi, családi, párkapcsolati konfliktusa elhúzódott, nem tud kilábalni; stb.

Mi is történik a pszichológiai tanácsadás során?
Nagyon leegyszerűsítve: a probléma feladattá fogalmazódik át. A pszichológiai tanácsadás egy folyamat, melynek fő  lépései a következők:

  • a helyzet differenciálódik - tisztázzuk mi is a gond,
  • megfogalmazódnak a valódi szükségletek - kijelöljük a tanácsadás célját,
  • kialakul a megfelelő megoldás - fokozatosan ezen dolgozunk,
  • elindul a tényszerű problémamegoldás.

Pszichológusként a tanácsadás során időnként a megnyugtatás, bátorítás, irányított kérdések feltevésével, az érzelmi torzítások korrigálásával, a racionális, a reális megítélések felé tereléssel segítem a hozzám fordulót eljutni  új célok, értékek, szempontok, szemléletmód kialakításához.  Ő pedig a pszichológiai tanácsadás folyamán szerzett új információkat, új belátását beépíti saját  gondolkodásába, életvitelébe. Ezzel valójában effektíven elkezdi megoldani a problémáját.