Munkahelyi stressz, pálya és karrier tanácsadás

Manapság a stressz, az egészségügyi és párkapcsolati problémák fő oka a munkahelyen, a karrierrel és a foglalkoztatással kapcsolatos nehézségekben keresendő. Ez a fajta stressz áll a betegszabadságok növekedésének, a gyors alkalmazotti elvándorlás mögött. Válság idején különösen keményen kell dolgoznunk, de ha valaki túlzásba viszi a megfeszített munkát, kárt szenvedhet a testi és lelki egészsége is. Ezt megelőzendő vagy a problémák szakemberrel való átbeszélésére ajánlott a munka és karrier tanácsadás, mentálhigiénés pszichológus segítségének igénybevétele.

Sok ember rengeteg időt (felnőtt életének több mint az egynegyedét!) tölt a munkahelyén és szenved az ott ránehezedő nyomástól, kemény elvárásoktól, a versenytől, állása elvesztésének félelmétől. Fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a munkával kapcsolatos, tartósan fennálló munkahelyi problémák stresszként kárt okoznak az egészségünkben, kapcsolatainkban és alááshatják általános jóllétünket.
A munkahelyi stressz jelei lehetnek testi és lelki tünetek egyaránt: gyakori fejfájás, különféle izomfájdalmak (nyak, váll stb.), kiemrülés, irritabilitás, szélőséges hangulati ingadozás, koncentrálásra való képtelenség.
Munkahelyi stresszel kapcsolatos tanácsadás hasznos lehet, ha a fenti tüneteket észreveszi magán és/vagy az alábbi munkával kapcsolatos problémákkal találja magát szemben:

  • Állandó erős szorongás
  • Dühkezelési nehézségek
  • Munkával kapcsolatos elégedetlensége nő
  • Motivációhiány
  • Állandó fáradtság
  • Egészségtelen arányeltolódás a munkában a magánélet rovására
  • Önbizalom elvesztése prezentációk tartása esetén stb.

A tanácsadás során megkeressük az erős szorongás, feszültségek, a stressz alapvető tényezőit (pl. túl hosszú munkaidő, túl sok munka, határidők, kellemetlen kollégák stb.), új és sokszor hatékonyabb megküzdési stratégiákat, probléma megoldási, kezelési alternatívákat állítunk fel, esetleg új célokat jelölünk ki közösen az állással, munkával kapcsolatosan.
 
Pálya és karrier tanácsadás

Abban az esetben, ha valaki nem biztos abban, milyen pályára lépjen, milyen vagy melyik állást fogadja el, vagy éppen pályamódosításon gondolkozik, a pszichológiai tanácsadás e speciális ága szintén sokat lendíthet a döntési folyamaton.
A nyugdíjazás, létszámleépítés és maga a normál nyugdíjbavonulás is rengeteg stresszt vonhat maga után. Az ilyen - igazából gyászfolyamattal járó - élethelyzetekkel való gyorsabb és hatékonyabb megküzdés érdekében szintén érdemes pszichológus segítségét, karrier vagy munka tanácsadást igénybe venni, megelőzve a mélyebb, elhúzódó lelki válságot.