Pszichológiai segítség gyász idején

Sajnos életünk egy pontján mindannyian szembe kell néznünk azzal a mérhetetlen fájdalommal, amit egy szeretettünk elvesztése okoz. Ilyenkor sokféle, ellentmondásos érzést tapasztalhatunk magunkon, pl . sokkos bénultságot, dühöt, bűntudatot. Közben lelkileg teljesen ki is merülünk, lassultságot, még depressziós tüneteket is megélünk. Ahogy ezeket mind átéljük, a gyászfolyamat lezajlik és az idő múlásával ezek az intenzív érzelmek elhalványulnak, enyhülnek.
De sok ember számára a bánat nem csökken, a fájdalom még évek múltával sem szűnik meg, képtelenek tovább lépni az életben - valahol elakad a gyász folyamata. A pszichológus segítségével azonban ők is át tudnak lendülni azokon a dolgokon, amik megakadályozták a veszteség feletti fájdalom enyhülését.

A gyászfolyamat stádiumai

Általában súlyos veszteségre (pl. szeretett személy halála) azonnali reakció a sokk. Sokkos állapotban az ember nem érez semmit, képtelen sírni. Ezzel párhuzamosan elkezdődik a tagadás fázisa, amikor nem tudja elfogadni a valóságot, tagadja azt ("nem igaz, hogy meghalt"). Néha a folyamat részeként a harag, a düh is megjelenik, ami irányulhat önmaga  felé, a világ, az orvosok, vagy az elhunyt személy felé is. Ezzel együtt a lelkiismeret furdalás is megjelenik. Mindez teljesen normálisan része a gyászfolyamatnak! Ezután következik a depresszív fázis, olyan tünetekkel mint pl.: motiváció vesztés, visszahúzódás a világtól, változás az étvágyban, testi fájdalmak, alvászavarok. Fájdalmas hónapok után kezdi az ember elfogadni a megváltoztathatatlant, ezzel együtt elkezd alkalmazkodni az új élethelyzethez. Természetesen lehetnek még köztes szakaszok is (pl. alkudozás a valósággal) és sok minden megzavarhatja, megváltoztathatja vagy kinyújthatja időben ezt a folyamatot. Ezeknek a zavaró faktoroknak kell felszínre kerülnie és feldolgozódnia a pszichoterápiában, pszichológussal végzett lelki munkában.

Milyen esetekben segíthet gyász-terápia, pszichológiai tanácsadás?

  • Szeretett személy halála
  • Vetélés/abortusz
  • Súlyos baleset, sérülés
  • Súlyos betegség diagnózisa
  • Munkanélkülivé válás
  • Egy szoros kapcsolat megszakadása
  • Gyermekek kirepülése a fészekből
  • Válás
  • Kibukás az egyetemről stb.


Hogyan segít a gyászban a pszichológus, a pszichoterapeuta vagy más segítő szakember?

A segítő szakemberek, a pszichológusok, pszichoterapeuták a gyászfolyamat egészséges lefolyásában úgy segítik a személyt és a családot, hogy biztonságos, teherbíró lélektani teret biztosítanak, melyben az illető képessé válik érzelmeinek kimondására, átélésére. (Amire az ugyanúgy fájdalmasan érintett családtagok közelében - egymás kímélése érdekében - legtöbbször nem hajlandó senki.)   
A gyász-terápia, tanácsadás fő célja, hogy a gyászfolyamatot facilitálja, segíti a fájdalommal való szembenézést, a valóság elfogadását, a megfelelő alkalmazkodást. A folyamatot nem lehet lerövidíteni vagy sürgetni, de a szakszerű gyászkísérés komoly támaszt nyújthat ebben a nehéz időszakban, terhet vehet le a környezet válláról is.

Címkék