Elérhetőség

Brédáné Kis Gabriella


Pszichológus
Pszichoterapeuta

Tel.: + 36 20 438 4402

Pszichológiai magánrendelő: Budapesten a XI.kerületben

Címkék

Szolgáltatások

Pszichológiai tanácsadás

Sajnos a tanácsadás kifejezés félreértésre adhat okot, az angol „counseling” szóból került lefordításra. Pontosabb kifejezés lenne a „szakszerűen - pszichológus vagy más segítő szakember által - vezetett segítő beszélgetés”, csak hát ez így túl hosszú lenne. A pszichológus által nyújtott segítő beszélgetés 3-5 alkalomra korlátozódik, semmiképpen sem tart több évig. Pszichológus és a kliens - beszélgetve egy aktuális dillemmával, kérdéssel foglalkozunk. Objektíven, külső szemmel próbálom segíteni megérteni és feldolgozni a helyzetet.

Nevelési tanácsadás

Gyermekeink nevelése során gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor elbizonytalanodunk - Vajon jól csináljuk-e? Mi okozza gyermekünk viselkedését? Mit tehetnénk, hogy jobban megértsük egymást? Kezelhetetlen a helyzet - kell-e külön szakember, pszichológus a gyermekem mellé? Ilyen és hasonló kérdésekben segíthet a pszichológus, pszichoterapeuta az eligazodásban. Direkt tanácsadásról itt sincs szó, inkább a lelki dolgokról, a gyermekről, a családról való közös gondolkodás, a problémafeltárás az, ami segít.

Párkapcsolati tanácsadás, párterápia

Párkapcsolati, családi problémák kezelése

Házaspári, élettársi kapcsolatok megromlása, megbillenése esetén ajánlott módszer a párterápia, illetve a párkapcsolati tanácsadás - amennyiben még nincsenek gyermekek, vagy a probléma jellegéből fakadóan a gyermekek nem érintettek (különben a gyerekekkel együtt végzett ún. családterápiára lehet szükség). A pszichológus, pszichoterapeuta a helyzet tisztázásában, az elakadt vagy félresiklott kommunikáció helyreállításában, a közös problémamegoldás felé terelésben segítheti a párt.

Munkahelyi stressz, pálya és karrier tanácsadás

Manapság a stressz, az egészségügyi és párkapcsolati problémák fő oka a munkahelyen, a karrierrel és a foglalkoztatással kapcsolatos nehézségekben keresendő. Ez a fajta stressz áll a betegszabadságok növekedésének, a gyors alkalmazotti elvándorlás mögött. Válság idején különösen keményen kell dolgoznunk, de ha valaki túlzásba viszi a megfeszített munkát, kárt szenvedhet a testi és lelki egészsége is. Ezt megelőzendő vagy a problémák szakemberrel való átbeszélésére ajánlott a munka és karrier tanácsadás, mentálhigiénés pszichológus segítségének igénybevétele.

Online pszichológiai tanácsadás

Rohanó világunkban sokak számára (pl.nagy lekötöttséggel járó munkakörökben, kismamák számára, mozgássérültek számára) az online pszichológiai tanácsadás az egyetlen lehetőség, hogy pszichológiai tanácsadáshoz, pszichológus segítéségéhez juthasson. Az online pszichológiai tanácsadás révén lehetővé válik, hogy otthonából vagy irodájából megfelelő időben Skype kapcsolaton keresztül beszéljen egy lelki dolgokban jártas szakemberrel, pszichológussal, pszichoterapeutával.

Önismeret, kommunikációs készségfejlesztés

A valódi önismeret hiánya bizonytalansághoz, szorongáshoz, alul- vagy túlértékelt énképhez, kommunikációs problémákhoz, párkapcsolati zavarokhoz, családi, munkahelyi konfliktusokhoz vezethet. Az életben minden, ami elgondolkoztat önmagunkon, része az önmagunk megismerésének, de ebben a folyamatban sajnos sokszor becsapjuk magunkat, hiszen nem tudjuk külső szemmel, torzításmentesen látni saját személyiségünket, viselkedésünket. Önismereti készségünk fejlesztéséhez érdemes a pszichológia által felhalmozott ismereteket, a pszichológusok tapasztalatát, a pszichoterápia eszköztárát igénybe venni - egyéni és csoportos, pszichológiai tanácsadás vagy pszichoterápia formájában.

Pszichoterápia

A pszichoterápiát a laikusok szeretik túlmisztifikálni, a szakmabeliek pedig sterilizálni. Definició szerint a pszichoterápia intenzív lelki munkán alapuló eljárás, melyet Magyarországon pszichoterápiás szakvizsgával rendelkező pszichológus illetve orvos, pszichoterapeuta végezhet. Hangsúlyozni szeretném, hogy a pszichoterapeuta szakember által vezetett pszichoterápia a lelki problémák kezelésének egyik módja csak! A lelki problémákat segíthet megoldani egy szerető szülő, egy jó barát, egy jó orvos, jó tanár vagy egy lelkigondozó, lelkész is.

Egyéni dinamikusan orientált pszichoterápia

Egyéni terápia ajánlott ha valaki a saját magával szemben felmerülő kérdések (pl. miért kerül mindig hasonlóan kellemetlen helyzetekbe), vagy a környezetével kapcsolatosan vissza-visszatérő problémák, illetve betegségek miatt elbizonytalanodik, kétségek gyötrik, szorong, elkeseredik.

Dinamikusan orientált terápia

Csoport pszichoterápia

Alapvetően az analitikus kiscsoport az a forma, amire a csoport pszichoterápia elnevezés leginkább illik: pszichoterápia egy olyan formája, amelyben a terapeuta a résztvevők egy kisebb csoportját (6-8főt) kifejezetten egy egységként, csoportként kezeli; hosszabb ideig (1-2 évig) dolgoznak együtt, főként személyiségváltozás céljából.

Tematikus csoportok

Az alábbi önismereti csoportok szervezése folyamatban van. Kérem, amennyiben valamelyik témában érintett és szeretne jelentkezni a csoportba, a pszichologia@kisgabipszichologus.hu e-mail címre küldjön nekem egy egy oldalas bemutatkozást, melyben jelzi, melyik csoport érdekelné, kitér jelenlegi élethelyzetére, dilemmáira. Arról is írjon pár szót, ha járt már korábban pszichológushoz, pszichoterápiába vagy valamilyen csoportba. (A bemutatkozást és valamennyi személyes adatát titoktartással kezelem.)

Pszichológiai segítség gyász idején

A halál, a veszteségek életünk elkerülhetetlen eseményei - a gyász megterhelő, igen fájdalmas, de természetes folyamat, melyben a dermedtség, düh, szomorúság, bűntudat érzelmei keverednek. Ha azonban valamilyen oknál fogva nem zajlik le teljes mértékben, a veszteség mély érzelmi sebeket és hosszú távon lelki zavarokat okozhat. A gyászfeldolgozás a közhiedelemmel ellentétben nem a felejtésre helyezi a hangsúlyt, hanem az emlékek elrendezésében, fájdalmas élmények megosztásában tudja segíteni a megváltoztathatatlan helyzettel való szembenézést, elfogadást, esetlegesen a megbocsátást, az újrakezdést. Ebben tud támogatást nyújtani egy pszichológus.

Traumafeldolgozás segítése

A trauma egy váratlan, súlyos esemény által okozott hosszan tartó testi és lelki megrázkódtatás. A pszichológiai tanácsadás és a pszichoterápia segíthet a traumatikus élményekkel való megküzdésben. A terápia a specifikus igényekhez igazodik és főként a tünetek felszámolását célozza.

Pszichés állapotfelmérés

Tájékozódó beszélgetés – első interjú:

Az első pár alkalom során tájékozódó beszélgetést (un. első interjút) folytatunk, melynek célja, hogy megismerkedjünk, megismerjem problémáját, segítségkérésének okát, élettörténetét, családi hátterét. Ennek alapján döntjük el közösen együttműködésünk módját, időtartamát, formáját.

Állapotfelmérés:

Depresszió pszichoterápiája

Mindannyiunkat érinthet a depresszió legalább egyszer az életben. A depresszió tünetei: rossz hangulat, pesszimizmus, alvásgondok, irritabilitás, sírás, öngyilkossági gondolatok, motiválatlanság, változás az étvágyban, visszahúzódás, szexuális vágy csökkenése, örömképtelenség. A depresszív állapot kihatással lehet a személyes és munkahelyi kapcsolatainkra. A depresszió terápiája egyénre szabott, a pszichoterápia fő célja: a kiváltó okok feltárása, megértése.