Párterápia, párkapcsolati tanácsadás,

Párkapcsolati, családi problémák kezelése

Párkapcsolati, házaspári, élettársi kapcsolatok megromlása, megbillenése esetén ajánlott módszer a pszichológus által vezetett párterápia, illetve a párkapcsolati tanácsadás - amennyiben még nincsenek gyermekek, vagy a probléma jellegéből fakadóan a gyermekek nem érintettek (különben a gyerekekkel együtt végzett ún. családterápiára lehet szükség). A pszichológus, pszichoterapeuta a helyzet tisztázásában, az elakadt vagy félresiklott kommunikáció helyreállításában, a közös problémamegoldás felé terelésben segítheti a párt.

Párterápia, családterápia

A pár- és családterápia a pszichoterápia speciális ága. Célja a pár ill.  család lelki problémáinak feldolgozása, egészséges fejlődésének előrelendítése. A pszichológus, pszichoterapeuta a pár tagjai vagy a családtagok közötti interakciók mintáit, a családi rendszert, annak működését figyeli meg és segít a rendszer tagjainak a helyzetekkel való hatékonyabb megküzdésben. Ma már köztudott, hogy az egyén lelki egészsége nagyrészt a családi kapcsolatok minőségén múlik. Különböző családterápiás irányzatok léteznek, de a közös mindegyikben az, hogy a legtöbb probléma az egész család pszichoterápiába való bevonásával orvosolható.
Család- ill. párterápia akkor jön szóba, akkor van értelme, ha a rendszer még egyben van, a ma "legdivatosabb" megoldási mód,  a válás még nem indult be, mindketten szeretnének változtatni a rossz, fájdalmas helyzeten.

Párkapcsolati tanácsadás

Párkapcsolati tanácsadás eszközeit alkalmazom pszichológusként azokkal a házaspárokkal, párokkal, akik úgy érzik, hogy valamilyen konfliktussal nem tudnak egyedül megbirkózni. Már sokszor próbálták, sokszor megbeszélték a dolgokat, de úgy érzik nem változik semmi, elégedetlenek, elkeseredettek. Mert szeretik egymást, de valahogy a kapcsolatuk nem fejlődik, valami nem működik elég jól. Egy bizonyos ponton azt gondolják, két lehetőségük van: vagy szakítanak, elválnak egymástól, keresnek „jobbat”, „jobb kapcsolatot” – vagy maradnak és beletörődnek a „változtathatatlanba”. Ekkor érdemes pszichológus vagy párterapeuta segítségét kérni.
Sokszor a párkapcsolat problémái úgymond teljesen kézenfekvő, hogy megjelennek, felerősödnek az élethelyzeti változások során. Egyéni és párkapcsolati szinten is stresszt generál, nehézséget jelenthet például szülőktől való elköltözés, az összeköltözés, az esküvő szervezése, a gyermekek születése vagy a későbbiekben éppen „kirepülése” a családi fészekből, halálesetek, betegségek. De akár egy költözés, munkahelyváltás is komoly krízist vonhat maga után. Nem beszélve a mostani válság okozta hitel és pénzügyi gondokról, ami nagyon sok család, pár életét  keseríti meg. Nagyon fontos ilyenkor, hogy félretéve a büszkeséget ("mi megoldjuk magunk a problémáinkat, nekünk nem kell senki segítsége" -attitüd), a félénkséget, a reménytelenséget merjen a pár pszichológus, párteraputa segítségért fordulni.

A pártkapcsolati pszichológiai tanácsadás részeként  a párok ház feladatokat is kaphatnak, melyeket a követjező alkalommal a párral közösen kielemzünk.

Házasságra felkészítő, házasság előtti tanácsadás

Amikor egy fiatal pár még nem döntött, vagy ha már döntött a házasság felől, de sok kérdés mozog a lelkükben a beláthatatlan jövővel, a házassággal, saját képességeikkel, a hűséggel, egymással kapcsolatban, akkor javaslom a párkapcsolati tanácsadás speciális ágát, a házasságra felkészítő konzultációt. (Ami egyházi berkekben jól bevált gyakorlat egyébként.) Nagyon hasznos lehet és még idejében tisztázható sok félreértés, korrigálható néhány kommunikációs nehézség, megerősödhet az egymás iránti bizalom és a félelem helyett nagy örömmel készülhet a pár az életüket továbbiakban nagyban meghatározó lépésre.