egészség

Hálaadás pszichológus szemmel

2015-11-25 | Kis Gabriella
A hála érzése egy pozitív érzelem, megelégedettségre való beállítottság. Amikor felismerjük, hogy valami jó történt (velünk vagy másokkal), hajlandóak vagyunk megtapasztalni a „jót”, megelégedni valamivel, erős késztetést érzünk arra, hogy köszönetet mondjunk valakinek valamiért. A hálás beállítottságú emberek intenzívebben élik meg ezt a jó érzést, több szituációban és kisebb dolgokban is képesek meglátni a jót, hálát érezni. Az optimista életszemlélet és a hála érzése összekapcsolódik. Az elégedettség hatalmas erőforrás! Pszichológus kutatások bizonyítják, hogy a testi és lelki egészségre is közvetlenül jó hatással van. A hála átélése kihat a hangulatunkra, kapcsolatainkra.

Egészség pszichológus szemmel – a gének és lelki tényezők

2013-10-28 | Kis Gabriella

Az egészségről általában elsőre a testi egészség jut az emberek eszébe. De ma már az „ép testben ép lélek” is közhelyszerű szlogenné vált. Talán azt is sokan tudják, amit az egészség pszichológus társadalom zeng, hogy az egészség nem csak a fizikai betegség hiányát jelenti. Sőt egyre többen megértik, hogy a genetika nem egyenlő a „sors”-sal, mert a környezetnek nagy szerepe van a genetikai információ kibontásában.

Alternatív gyógyászat és a pszichológus - mi közük egymáshoz?

2013-03-02 | Kis Gabriella
Ma pszichológus és magánemberként is elképeszt az a szellemi éhség, spirituális vákum, amit az emberekben tapasztalok, főleg ha az életük vagy az egészségük válságba jut. Rengetegszer hallom ismerősöktől és kliensektől is, hogy egyre kevésbé hisznek az orvosokban, félnek a gyógyszerektől és kipróbálnak mindenféle egyebet, az alternatív gyógyászathoz fordulnak - ami azért tág és homályos fogalom. Alternatív abban az értelemben, hogy az orvostudománytól elszakadt, annak egyik alternatívája. Felöleli a természetgyógyászatot és az ezotériát is, ma már ide tartozik a nem pszichológiához tartozó, de önmagát odasoroló parapszichológia és az újkeleű, kétes értelmű quantum-pszichológia is, amiről gyanítom, hogy nem pszichológus végzettséggel művelik…és itt szeretnék személyesen és pszichológus mivoltomban is nagyon világosan elhatárolódni minden ezotériával, egyéb zavaros, divatos, az embereket félrevezető és manipuláló módszerrel kapcsolatban. A pszichológus nem varázsló, nem mágus, nem természetgyógyász!