Érzelmi Fókuszú Párterápia

2016-10-14 | Kis Gabriella
érzelmi fókuszú párterápia

Az Érzelmi Fókuszú Párterápia (EFT) a párkapcsolati problémák hatékony kezelésére kidolgozott pszichoterápiás módszer, mely Sue Johnson amerikai pszichoterapeuta nevéhez fűződik. Magyarországon a Magyar Családterápiás Egyesület keretein belül amerikai kiképzők segítségével képződnek pszichológusok és pszichoterapeuták az  Érzelmi Fókuszú Párterápia módszerében. Erről a módszerről szeretnék egy vázlatos áttekintést adni itt most.

A hatékony pszichoterápiák az emberi élmények különböző szintjein hoznak változást. A viselkedésterápiák bizonyos viselkedésmódok változtatását célozzák meg. A kognitív terápia az értelmezés, gondolatok szintjén hat elsősorban. A pszichodinamikus tárgykapcsolat elméletre épülő pszichoterápia kapcsolati tapasztalatokra fókuszálva ér el változást az ember lelki világában. 
Az Érzelmi Fókuszú Terápia az érzelmekre helyezi a fő hangsúlyt - a viselkedés, reakciók, gondolatok mögött rejlő, több rétegben megbújó érzelmekre. 
Az EFT alaptézise, hogy a tartós, elkötelezett kapcsolataink kötődéseinkre épülnek, kötődéseinket pedig az érzelmek szervezik, táplálják. Ha szeretek valakit, ahhoz kötődök. 
Kötődés nélkül nincs tartós párkapcsolat. Kötődési képességünket, ennek minőségét  gyermekkori élményeink alapozzák meg. Párkapcsolatainkban eredeti kötődési élményeink, esetenként traumáink élednek fel. Egy jó, strapabíró, mély, tartós kapcsolat azonban felül tudja írni gyermekkori csalódásainkat, át tudja szervezni kötődésünket. Az emberi kapcsolatok „gyógyító” erővel bírnak. Ezért érdemes megújítani, megjobbítani jelenlegi párkapcsolatainkat, elmenni párterápiába. 
Az Érzelmi Fókuszú Párterápia módszere nem sokat foglalkozik a múlttal, leginkább a nehézségeket átélő pár érzelmeivel, kapcsolati drámájának a jelen pillanatban kibontakozó szerkezetével foglalkozik. 
Az Érzelmi Fókuszú Párterápia abban segíti a párt, hogy egymást jobban megértve, saját és egymás érzelmi szükségleteire jobban odafigyelve biztonságosabb kötődést alakítsanak ki. Egy olyan párkapcsolatot, amiben mindkét fél biztonságban, megerősödve, tisztelve, érzelmileg gazdagon, „boldogan” élhet. 
Az EFT párterápia általában 8-20 alkalomból áll. Eleinte a megértés, megértve levés, a negatív reakciók egymásra hatására, az érzelmek feltárására helyeződik a hangsúly. A terápia fő szakaszában a kötődési szükségletek megfogalmazása, újabb, mélyebb érzelmek és jobb megoldások kialakítása körül zajlik a munka. A befejező fázisban a „honnan-hová jutottunk?”, a „hogy lehet fenntartani a jövőben is a pozitív változásokat?” című kérdéseket körüljárva fejeződik be a terápiás munka. A párok ekkortól tudatában vannak saját kötődési mintázatukkal, képesek felismerni és leállítani a negatív interakciós köreiket, megfogalmazni vágyaikat, kéréseiket egymás felé és képesek kritikus helyzetben is odaállni egymás mellé szeretetben, támogatóan. 
Ez az út általában nem ennyire egyszerű és „sima”, de ha a pár mindkét tagja hajlandó szembenézni legmélyebb félelmeivel, hajlandó az önvizsgálatra, jobban odafigyelni a társára, akkor a párkapcsolat biztonságos és meleg fészekké válhat.