Hogyan válasszunk szakembert, pszichológust, pszichoterapeutát, pszichiátert?

2012-09-24 | Kis Gabriella
Pszichológus, pszichoterapeuta hasonló - de...

Régóta ismert tény, hogy a pszichológiai tanácsadás vagy a pszichoterápia sikere nem annyira az alkalmazott elméleten vagy az adott módszeren múlik, hanem sokkal inkább a segítséget nyújtó és kliens közötti kapcsolaton illetve a terapeuta azon képességén, hogy a kliens valódi problémájára hamar ráérezzen, rátaláljon. A szakember számára a pszichoterápiás elmélet fontos segítség a munkában, de tudni kell, hogy a legtöbb terápiás irányzat közel azonos hatékonysággal képes kezelni a pszichológiai problémák nagy részét. Ezért a pszichológus és a segítséget kérő személy összeillése a legfontosabb a lelki problémák kezelése szempontjából. A pszichoterápia illetve a pszichológiai tanácsadás élő emberi kapcsolat.  

Tehát első körben jó szűrő lehet a keresésnél a tanulmányi, szakmai háttér, a referenciák (valóban befejezett szakvizsgával, képzettségekkel rendelkezik-e). Egy másik szűrő lehet az ismerősök ajánlása, ugyanakkor ezzel a szemponttal is érdemes óvatosan bánni, mert rokonokat, barátokat nem vállalhat be párhuzamosan a pszichológus. Mindenesetre, ha már megszereztük néhány pszichológus, pszichiáter vagy pszichoterapeuta elérhetőségét, indulhat a valódi keresés. Minden pszichológiai eszközökkel végzett területre (pszichológiai tanácsadás, pszichoterápia stb.) érvényes, hogy bár professzionális keretek között zajló, mégis alapvetően emberi kapcsolat. Ezért olyan fontos,  kiben tudunk megbízni, milyen szakemberre tudjuk magunkat rábízni. A nekünk való pszichoterapeuta, esetleg pszichiáter általában már a telefonon keresztül is bizalmat ébreszt bennünk, nem fokozza az amúgy is természetes kezdeti feszültségünket. Ha nagyon nem érezzük kényelmesnek a beszélgetést, ne kérjünk időpontot (vagy inkább mondjuk le), hívjunk fel egy másik szakembert. Tehát a harmadik szűrő a telefonos időpont egyeztetés.
Előfordulhat, hogy Budapest belsőbb kerületeiben a pszichológus (pszichoterapeuta, pszichiáter) nem tud eléggé közeli időpontot ajánlani. Ebben az esetben a telefonos tapasztalatunk, érzésünk alapján döntsünk, kitartunk-e mellette. (A nagyon elfoglalt terapeuták várólistával dolgoznak, de korrekt eljárás, ha maguk helyett más kolléga elérhetőségét is megadják.)
Természetesen, mint mondják, "a puding próbája az evés", a pszi-szakember megtalálásánál is igazán a személyes találkozás, az első beszélgetés a döntő (negyedik szűrő). Fontosak lehetnek  a körülmények (zavartalanság, telefonhívás, idői keretek), a környezet (kényelem, kellemes helység), de a leglényegesebb, hogy az első óra végén milyen érzésekkel távozik az ember.
Lásd még erről: Pszichostudio, Hivatalos Pszichoterapeuta Szaknévsor