Lelkigondozás és pszichoszakmák

2015-01-12 | Kis Gabriella
lelkigondozás

Pszichoterapeuta, pszichológus vagyok, klinikai szakpszichológus. Hívő kereszténynek vallom magamat. Ezzel a világlátással megáldva, de ezt senkire nem ráerőltetve dolgozom hívőkkel és nem hívőkkel egyaránt – emberi problémákkal, emberi kapcsolatokkal. A pszichoszakmák dzsungelében való tájékozódás segítése érdekében összeszedtem pár alap dolgot a lelkigondozással kapcsolatban, a pszichológia, a pszichoterápia. és a lelkigondozás hasonlóságai, különbségeit illetően, ugyanis sokak fejében összekeverednek a fogalmak, szakmák. Pl. kevesen tudják megmondani mi a különbség a pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta között? Honlapomon a pszichológia, lelkigondozás, pszichoterápia, pszichiátria, pszichológiai tanácsadással kapcsolatosan rövid leírások találhatók a "Gyakori kérdések"-ben, melyeket bővebben a "Szolgáltatások" menüpontban fejtettem ki. Ezért itt most a lelkigondozás meghatározásával foglalkozom (a teljesség igénye nélkül).

Mi a lelkigondozás?

  • válsághelyzetbe került emberrel folytatott beszélgetés életkérdésekről;
  • kialakult hit-, érték- és kapcsolati válság megoldásában való támogatás, kísérés;
  • az ember egész-ségét szolgálja;
  • háromdimenziós kapcsolati rendszerben (Isten-embertársak-önmaga) zajlik.

„A lelkigondozás célja, hogy önmagammal, Istennel, felebarátommal és a természettel folytatott dialógusomat megbékéltség jellemezze.” Kózházi lelkész A lelkigondozó segíti a gondozottat, hogy az ki tudja mondani, milyen érzelmek dúlnak benne, milyen gondolatok uralják, mi a problémája és erre megtalálja a megoldást. Többféle speciális területe van, pl. van szociális és családsegítő lelkigondozás, ifjúsági lelkigondozás, kórházi lelkigondozás. A lelkigondozás jellemzőit a Kózházi lelkész oldal nagyon szépen összefoglalja. Ebből itt most azt a képességet emelném ki, hogy a valódi lelkigondozó „tudja mikor van helye a meghallgatásnak, és mikor a tanításnak… igyekszik elkerülni, hogy a lelkigondozott tovább sérüljön… kész, képes arra, hogy ugyanezen célt elérni törekvő más szakemberekkel gyümölcsözően együttműködjön” – kerüli a moralizálást, dogmatizálást, diagnosztizálást, általánosításokat. A lelkigondozásnak is sokféle elmélete és gyakorlata létezik, emellett sok átfedést mutat a lelki vezetéssel, pszichoterápiával, pszichológiai tanácsadással, de nem azonos azokkal. Számomra fontosak a kompetenciahatárok tiszteletben tartása és az „emberrel” foglalkozó segítő szakmák egymás kiegészítéseként való felfogása, az egymástól tanulás.

Összefoglalásképpen - nagyon leegyszerűsítve: a pszichológiai tanácsadás egy-egy elakadás, konfliktus vagy probléma megoldásában segít; a pszichoterápia mélyebb, valósabb önismeret elérése révén segít; a lelkigondozás elsősorban az ember spirituális dimenziója felől, Isten és ember kapcsolatát gondozva segít a válságba jutottakon.

Lelkigondozó szolgálat SOTE

Irgalmasrendi Kórház Lelkigondozói szolgálata

OÁZIS