Mi a különbség pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta között?

2013-07-02 | Kis Gabriella
mindenki neuronja

Nagyon sokan vannak úgy, hogy valamilyen gondjukkal kapcsolatban segítségre lenne szükségük, de...

  • Nem tudják merre keressék azt; (telefonkönyv, egészségügy, internet ? Stb.)
  • Milyen segítségre, szakemberre - kire van szükségük (Pszichológus? Pszichiáter?)
  • Egyáltalán, mi a különbség a pszichológus, a pszichiáter között?
  • A pszichoterapeuta akkor végül is pszichológus vagy pszichiáter?
  • Hogyan, mi alapján válasszanak a szakemberek közül?

Szeretném egyszerű, érthető szavakkal megvilágítani ezeket a kérdéseket.

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Legegyszerűbben fogalmazva a pszichológus bölcsész diplomával rendelkezik, nem orvos, nem foglalkozik gyógyszereléssel. A pszichiáter ellenben orvosi diplomával bír és pszichiátriából szakvizsgát tett az egyetem elvégzése után.
A pszichológus egyetemi pszichológia szakon szerzett diplomát, és a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen alkalmazza.
A 2006 óta a bolognai rendszerben a három éves alapképzés (BA) elvégzése után a hallgatók viselkedéselemző képesítést szereznek, és csak a mesterképzés (MA) elvégeztével jogosultak a pszichológus cím használatára.
(A Magyar Pszichológiai Társaság honlapján találhatók egyéb, fontos információk.)

Miből lesz a cserebogár: a pszichoterapeuta?

Magyarországon pszichoterapeuta kizárólag csak az a szakorvos  vagy klinikai pszichológus lehet, aki sikeresen letette a Pszichoterapeuta Szakvizsgát. Ez egy speciális, un. ráépített szakvizsga, melyet egy másik szakvizsga megléte esetén lehet megszerezni.
A pszichológus, az egyetem után évekig jár klinikai szakképzésre, szakmai gyakorlatot szerez, leteszi a klinikai szakvizsgát. Közben, vagy ezt követően képződik pszichoterápiából egy (vagy több) módszerből, az adott pszichoterápiás egyesületnél levizsgázik, majd ezt követően elvégzi a Pszichoterapeuta Képzést és csak ezután teheti le a Pszichoterapeuta Szakvizsgát, ennek függvényében használhatja a pszichoterapeuta címet.
Az orvosok esetében egy alapszakvizsga (pl. pszichiáter, belgyógyász stb.) megléte és ugyanezen képzések után lehet valaki pszichoterapeuta.
Lásd bővebben:Pszichoterapeuta Szaknévsor

Ugyanakkor nem lehet pszichoterapeuta a fenti végzettségek nélkül sem közgazdász, sem természetgyógyász, sem állatorvos stb. bár vannak, akik annak hívják, hírdetik magukat.